Taşınmaz Ticaretinde Yapılan Düzenlemeler
Taşınmaz Ticaretinde yapılan düzenlemelere ulaşmak için tıklayınız.
Taşınmaz ticaretinin usul ve esaslarını düzenleyen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) üzerinde 14 Ekim 2020 tarihinde birtakım düzenlemeler yapılmıştır.
31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren yetki belgesi olmaksızın taşınmaz ticaretinin yapılmasının önüne geçilmiştir. Her işletme için ayrı ayrı düzenlenen ve devri mümkün olmayan yetki belgeleri, Ticaret İl Müdürlüklerince verilmektedir.
Yetki belgesi alabilmek için gereken şartlardan bazıları; meslek odasına kayıtlı olmak, gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefi olmak, meslek odası ve vergi kayıtlarında işletmenin iştigal konuları arasında taşınmaz ticaretinin yer alması, işletmelerin sorumlu emlak danışmanlarının 18 yaşını doldurmuş olması, an az lise mezunu olması, Yönetmelikte sayılı suçlardan hükümlü olmaması gerekmektedir.
Ayrıca sorumlu danışmanların yetki belgesi başvurusundan önceki 5 sene içerisinde orta öğretim mezunuysa 12 ay, lisans, ön lisans vb. mezunuysa 6 ay mesleki tecrübelerinin bulunması gerekmektedir. MEB, üniversite veya yetkili kurum veya kuruluşlardan en az 100 saatlik taşınmaz ticaretine ilişkin eğitimde başarılı olmaları da aranan şartlar arasındadır. Ancak sorumlu danışmanının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarda üniversite veya ortaöğretim mezunu olması halinde mesleki eğitim ve deneyim şartı aranmamaktadır.
Yönetmeliğe aykırı davranış, süresi içinde yetki belgesinin yenilenme başvurusunun yapılmaması veya yetki belgesi şartlarından birinin veya birden fazlasının kaybedilmesi halinde yetki belgesi iptal edilecektir. Yönetmeliğe aykırılık nedeniyle yetki belgesinin iptali durumunda iptal tarihinden itibaren 1 yıl süreyle yeniden belge verilmeyecektir.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilen iş yerleri ikamet amacıyla kullanılamayacak ve bu iş yerlerinde başka ticari faaliyette bulunulamayacaktır.
İnternet Ortamında İlan Verilebilmesi İçin Bazı Yükümlülük ve Sınırlamalar Getirilmiştir.
Taşınmazın satımı ve kiralanmasına ilişkin internet sitelerinde ilan verilebilmesi için yetki belgesinin mevcut olması gerekmektedir. Siteler, yetki belgesi olmayan işletmeleri üye olarak 14 Ekim 2020 tarihinden itibaren kabul edemeyecektir.
İnternet üzerinden verilen ilanlarda yer alan bilgilerin hatalı olarak verilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmakta ve hatalı bilgi veren ilgililer hakkında idari para cezası verileceği de düzenlemeler arasındadır.
Aynı taşınmaza yönelik birden fazla ilanın bulunması halinde, yetkilendirme sözleşmesinin tarafı olan işletme, diğer yetkisiz ilanların kaldırılmasını talep edebilecektir.
Hizmet Bedelleri Sınırlandırılmıştır.
Alım satım aracılık hizmetleri neticesinde alınacak olan ücretin taşınmazın KDV hariç satış bedelinin %4’ünden fazla olamayacağı, kiralamaya ilişkin aracılık hizmetleri için ise taşınmazın KDV hariç bir kira bedelini geçemeyeceği düzenlenmiştir.
Latest Posts
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve Türk Lirasına Çevrilmesi
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (“Tebliğ”) 4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yayım tarihinden...
Türk Parasının Korunması Kapsamında Sözleşme Bedellerinde Döviz Yasağı
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (“Karar”) 13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak...
Şirketlerde Borca Batıklık, Sermaye Kaybı ve Kur Farkından Dolayı Meydana Gelen Zararların Etkisi
Anonim ve limited şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin borca batık olması yahut sermayelerinde kayıp olması halinde uygulanacak...